Αντισκιές και Κόντρα Αντισκιές

13782050_10206646312781739_6299707699030860037_n

Τι είναι οι Αντισκιές, τι σημαίνουν και πως τις υπολογίζουμε με εύκολο τρόπο, όταν εργαζόμαστε επάνω σε ένα αστρολογικό χάρτη?

Το θέμα είναι μεγάλο, εδώ θα το προσεγγίσουμε σαν μια πρώτη απάντηση, σε μία απορία που υπάρχει σε πολλούς μαθητές, κυρίως με αυτούς που δουλεύουν πειραματικά με την ωριαία αστρολογία και τους είναι απαραίτητες οι Αντισκιές των πλανητών στην έρευνά τους.

Η γνώση για τις Αντισκιές, μας έρχεται από την Αρχαία Ελληνική Αστρολογία, επάνω στην γνώση της οποίας στηρίζεται κυρίως η τεχνική της ωριαίας αστρολογίας.

Ερμηνευτική αξία έχουν επίσης οι Αντισκιές και οι Κόντρα Αντισκιές, όταν κάνουμε πρόβλεψη και ερμηνεύουμε τις διελεύσεις των αργών πλανητών, αλλά και στην εργασία ανάλυσης ενός χάρτη. Πολύ χρήσιμες είναι και όταν αναλύουμε γενέθλιους χάρτες ή συναστρίες.

Ερμηνευτικά, η Αντισκιά έχει την έννοια μιας κρυμμένης δυναμικής και ισοδυναμεί με εκείνη της συνόδου, και βέβαια δίνουμε μικρή ανοχή στις μοίρες.

Όπου βρίσκεται η Αντισκιά, αντιδιαμετρικά απέναντι υπάρχει η Κόντρα Αντισκιά και έχει παρόμοια έννοια με την ερμηνεία που δίνουμε σε μια όψη αντίθεσης ή ενός τετραγώνου.

Η αντισκιά λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η σκιά του κάθε πλανήτη, μέσα στον ζωδιακό κύκλο των 360 μοιρών, που είναι τεμαχισμένος σε 12 ίσα τεμάχια και τα οποία εκπροσωπούν τα 12 ζώδια.

Οι Αντισκιές και Κόντρα Αντισκιές, βασίζονται στο αξίωμα, πως οι βασικότεροι άξονες του κάθε ωροσκοπίου, είναι τα λεγόμενα ηλιοστασιακά σημεία, δηλαδή η μηδενική μοίρα του Καρκίνου και η μηδενική μοίρα του Αιγόκερω.

Ας το δούμε όμως με την φαντασία μας παραστατικά, για να το καταλάβουμε καλύτερα.

δειγμα αντισκιές

Έστω ότι έχουμε ένα χάρτινο κύκλο, που έχει ζωγραφισμένα τα δώδεκα ζώδια, και το πρώτο ζώδιο που είναι ο Κριός βρίσκεται στην κορυφή στο επάνω μέρος του χάρτη, έτσι βλέποντας με την σειρά τα ζώδια με την αντίθετη φορά των δεικτών του ρολογιού θα έχουμε πρώτο αριστερά και επάνω το ζώδιο του Κριού, δεύτερο τον Ταύρο, τρίτο τους Διδύμους, τέταρτο τον Καρκίνο και κ.ο.κ.

Υποθετικά τώρα, έχουμε μπροστά μας έναν χάρτινο κύκλο και μπορούμε να τον διπλώσουμε στα δύο, τσακίζοντας στην μέση, όπου θα δούμε ότι δημιουργήθηκε μία εγκάρσια τομή η οποία ξεκινάει από το ζώδιο του Καρκίνου και καταλήγει στο απέναντι ζώδιο του Αιγόκερω.

Δηλαδή έχουμε τσακίσει τον χάρτινο κύκλο του ζωδιακού, επάνω στον ηλιοστασιακό άξονα, αφού στη μηδέν του Καρκίνου ξεκινάει αστρολογικά το καλοκαίρι (θερινό ηλιοστάσιο) και απέναντι στην μηδέν του Αιγόκερω ξεκινάει ο χειμώνας (χειμερινό ηλιοστάσιο).

Ανοίγοντας τώρα τον τσακισμένο χάρτινο κύκλο που έχουμε στα χέρια μας, βλέπουμε ότι τον έχουμε χωρίσει σε δύο μέρη και το επάνω μέρος του κύκλου έχει με την σειρά από δεξιά τρία ζώδια και από αριστερά άλλα τρία ζώδια. Το ίδιο και στο κάτω μέρος του κύκλου, υπάρχουν τα υπόλοιπα έξη ζώδια, χωρισμένα δεξιά και αριστερά.

Δεδομένου ότι στον ζωδιακό κύκλο, εναλλάσσονται με μία σειρά οι χαρακτήρες των ζωδίων σε παρορμητικά, σταθερά και μεταβλητά, παρατηρούμε και τις αντιστοιχίες των ζωδίων με τον τρόπο που εφάπτονται μεταξύ τους ανά δύο.

Έτσι όπως έχουμε τσακίσει τον ζωδιακό κύκλο στα δύο, βλέπουμε να εφάπτονται τα ζώδια μεταξύ τους με την εξής σειρά.

Από την μία μεριά, όπως κρατάμε τον τσακισμένο στα δύο χάρτινο κύκλο:

Τον παρορμητικό Κριό………………. να έχει απέναντι του…………. τον μεταβλητό Παρθένο, σαν να είναι η σκιά του,

τον σταθερό……. Ταύρο………..απέναντι με ……………………………………. τον σταθερό ….Λέοντα…

τον μεταβλητό… Δίδυμο……….απέναντι με ………………………………… τον παρορμητικό Καρκίνο.

Και από την άλλη μεριά, όπως κρατάμε τον τσακισμένο στα δύο χάρτινο κύκλο:

Τον παρορμητικό Ζυγό να έχει απέναντι του σαν να είναι η σκιά του, τον μεταβλητό Ιχθύ,

τον σταθερό …….Σκορπιό…………απέναντι με …………………………….τον σταθερό Υδροχόο,

τον μεταβλητό …Τοξότη…………..απέναντι με ……………………………τον παρορμητικό Αιγόκερω.

Βλέποντας τον πίνακα με τις αντιστοιχίες παρατηρούμε ότι οι αντισκιές των ζωδίων που έχουμε ανά δύο, έχουμε πάντα μια αντιστοιχία ενός παρορμητικού με ένα μεταβλητό ζώδιο, ενώ ένα σταθερό μόνο με ένα άλλο σταθερό.

Παρατηρώντας τώρα τις μοίρες των ζωδίων, όπως εφάπτονται μεταξύ τους, φυσικό είναι να εφάπτεται ή 1η μοίρα με την απέναντι 29 μοίρα, η 2η μοίρα με την απέναντι 28η μοίρα , η 3η μοίρα με την απέναντι 27 η μοίρα κ.ο.κ. στον τσακισμένο στα δύο χάρτη. Δηλαδή το άθροισμά και των δύο μαζί σχηματίζουν τις 30 μοίρες ενός ζωδίου.

Μέχρι τώρα λοιπόν είπαμε, ότι έχουμε ένα χάρτινο κύκλο με ζωγραφισμένο τον ζωδιακό, που έχει στην κορυφή και στο επάνω αριστερό μέρος τον Κριό, στο κάτω αριστερό μέρος τον Καρκίνο, στο δεξί κάτω μέρος τον Ζυγό και στο δεξί επάνω μέρος τον Αιγόκερω.

Όταν τσακίσουμε στην μέση τον χάρτινο ζωδιακό κύκλο θα παρατηρήσουμε ότι το κάτω μέρος του κύκλου θα πέσει στο επάνω μέρος του κύκλου, παντρεύοντας ένα παρορμητικό ζώδιο με ένα μεταβλητό και πάντα ένα σταθερό με ένα σταθερό.

Η μοίρα ενός πλανήτη, που θα αντιστοιχηθεί στην απέναντι μοίρα, θα είναι το υπόλοιπο της τιμής της συγκεκριμένης μοίρας αν την αφαιρέσουμε από τις συνολικές 30 μοίρες του ζωδίου.

Ενα παράδειγμα, έχουμε ένα πλανήτη στις 5 του Ταύρου σκεφτόμαστε ότι μέχρι τις 30 μοίρες του ζωδίου μας λείπουν 25, οπότε η αντισκιά του πλανήτη θα είναι σε κάποιο σταθερό ζώδιο, αφού ψάχνουμε την αντισκιά ενός σταθερού ζωδίου, στην αριστερή μεριά του ζωδιακού, που είναι βέβαια ο Λέων. Άρα η αντισκιά του πλανήτη που είναι στις 5η μοίρα του Ταύρου (σταθερό ζώδιο) είναι στις 25η μοίρα του Λέοντα (σταθερό ζώδιο).

Άλλο παράδειγμα, έχουμε ένα πλανήτη στις 8 του Αιγόκερω, μέχρι τις 30 μοίρες του ζωδίου μας λείπουν 22, και ο Αιγόκερος είναι παρορμητικό ζώδιο και στο επάνω δεξί μέρος του χάρτη, άρα ψάχνουμε για ένα μεταβλητό ζώδιο, που βρίσκεται στο κάτω δεξί μέρος του χάρτη, που είναι βέβαια ο Τοξότη. Άρα έχουμε την αντισκιά της 8ης μοίρας του Αιγόκερω επάνω στην 22η μοίρα του Τοξότη.

Και ένα τρίτο παράδειγμα έχουμε ενα πλανήτη στην 17 μοίρα της μεταβλητής Παρθένου και ψάχνουμε την αντισκιά της. Η Παρθένος είναι μεταβλητή και είναι στο κάτω αριστερό μέρος του χάρτη, άρα ψάχνουμε για μία θέση ενός ζωδίου παρορμητικού στο επάνω αριστερό μέρος του χάρτη, δηλαδή τον Κριό. Το υπόλοιπο του 30-17=13 άρα έχουμε την αντισκιά της 17ης μοίρας της Παρθένου στην 13η μοίρα του Κριού.

Θα σας βοηθήσει πολύ, να δημιουργήσετε τον ζωδιακό χάρτη επάνω σε ένα χαρτόνι που θα το κόψετε γύρο-γύρο και μετά αφού τον ζωγραφίσετε, θα τον τσακίσετε στα δύο και έτσι θα απομνημονεύσετε πιο εύκολα τις αντιστοιχίες του κάθε πλανήτη με την Αντισκιά του.

Δείτε το σαν παιχνίδι….. και καλή επιτυχία!

Αλέκα Δουζίνα – Στυλιανού

30.6.2017

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s