Οι Δεσμοί της Σελήνης

nodos2

Η γνώση της Αστρολογίας εκτός από το τι θα γίνει και το πότε θα γίνει σε προσανατολίζει θες δεν θες, στο να αρχίσεις να ερευνάς το γιατί των καταστάσεων της ζωής σου.

Στην αρχή η περιέργεια του τι και του πότε σε βάζει στην διαδικασία του ψαξίματος, και αφού πάρεις κάποια σημάδια ότι κάτι ισχύει σε αυτήν την γνώση που λέγεται αστρολογία, αρχίζεις να αναρωτιέσαι είναι δυνατόν να υπάρχει πεπρωμένο και προκαθορισμένο?

Έτσι αρχίζεις και ψάχνεις μέχρι να βεβαιωθείς ή να υποψιαστείς ότι μπορεί να είναι και έτσι!

Αφού έχεις μισοπιστέψει ότι μπορεί να είναι και έτσι, είσαι υποψιασμένος πια, και αρχίζεις να το ψάχνεις βαθύτερα.

Όταν είσαι πια σε αυτήν την αναζήτηση, τότε σου έρχεται το άλλο ερώτημα του γιατί να συμβαίνουν κατά κάποιον τρόπο προδιαγεγραμμένο αυτά που σου συμβαίνουν.

Το ερώτημα του γιατί σε κάθε βήμα της ζωής μας, το απαντά με πολλούς τρόπους η αστρολογική θεώρηση της ανθρώπινης ύπαρξης με τα διάφορα σύμβολα της, τους μαθηματικούς συσχετισμούς και διάφορες τεχνικές και ερμηνείες, όπως και οι υπόλοιπες θεωρητικές επιστήμες άλλωστε.

Σε αυτό το γιατί μας απαντάει ικανοποιητικά και η ερμηνεία της ζωδιακής θέσης των Δεσμών της Σελήνης, καθώς και η σχέση των Δεσμών με το υπόλοιπο ωροσκόπιο.

Οι Δεσμοί της Σελήνης που δεν είναι πλανήτες, δεν είναι φυσικά σώματα, είναι σημεία στην αστρολογική γλώσσα, που σημαίνει ότι βγαίνουν από μαθηματικούς συσχετισμούς.

Ας το εξετάσουμε όμως πιο αναλυτικά για να το καταλάβουμε.

Η Σελήνη στην αέναη πορεία της, διασχίζει μία ελλειπτική πορεία γύρο από την γη στον ουράνιο θόλο, όπως ακριβώς και η Γη διασχίζει μία ελλειπτική πορεία γύρω από τον Ήλιο μαζί με τον δορυφόρο της, την Σελήνη.

Μέσα στο γεωμετρικό σχηματισμό που κάνουν οι δύο ταυτόχρονες κινήσεις των δύο πλανητών της Γης και της Σελήνης, προκύπτει ένα σημείο, όπου τέμνονται οι δύο τροχιές των δύο ουράνιων σωμάτων μεταξύ τους και έτσι προκύπτουν οι λεγόμενοι δεσμοί της Σελήνης, που δεν είναι παρά τα σημεία όπου η τροχιά της Σελήνης τέμνει την τροχιά της Γης.

Όταν η Σελήνη περνάει από το βόριο ημισφαίριο έχουμε τον Βόριο Δεσμό και ακριβώς απέναντι στο νότιο ημισφαίριο έχουμε τον Νότιο Δεσμό.

Αυτά τα δύο σημεία που προκύπτουν από την συνάντηση των δύο τροχιών, τα ονομάζουμε Βόρειο Δεσμό της Σελήνης ή Ανιών Δεσμός, ή North Node, ή Κεφαλή του Δράκου (Rahu) κατά την Ινδική Αστρολογία και Νότιο Δεσμό της Σελήνης, ή Κατιών Δεσμός , ή South Node, ή Ουρά του Δράκου (Ketu).

Χρονικά οι Δεσμοί της Σελήνης μετακινούμενοι μέσα στον ζωδιακό κύκλο, μένουν περίπου ενάμισι χρόνο σε κάθε ζώδιο και θέλουν 18 χρόνια για να κάνουν έναν ολόκληρο γύρο, μέσα στον νοητό ζωδιακό κύκλο των 360 μοιρών.

Οι Δεσμοί της Σελήνης έχουν ερμηνευτική αξία σε σχέση με τα γιατί των καταστάσεων της ζωής μας και μέσα από την γνώση της Ινδικής Αστρολογίας έχουν συνδεθεί με την έννοια του κάρμα και του ντάρμα.

Τι σημαίνουν όμως για εμάς τους δυτικούς αυτές οι δύο λέξεις?

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και μεγάλο για να αναλυθεί μέσα σε λίγες σειρές ενός κειμένου.

Όμως για να καταλάβουμε τους όρους, θα τολμήσω να πω απλοϊκά ότι το κάρμα είναι το αποτέλεσμα των παρελθουσών δράσεων μας, για τον καθένα είναι ξεχωριστό, και το ονομάζουμε ατομικό κάρμα.

Υπάρχει όμως και το συλλογικό κάρμα, δηλαδή το αποτέλεσμα των συνολικών πράξεων μιας ομάδας ανθρώπων, που αποφέρει ενα αποτέλεσμα, για το οποίο η ευθύνη των πράξεων και των αποτελεσμάτων είναι γενική και ανήκει στην συγκεκριμένη ομάδα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάρμα είναι ακριβώς ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος.

Τι είναι όμως το ντάρμα, για εμάς τους δυτικούς, αφού δεν υπάρχει μία λέξη για να το καταλάβουμε, θα μπούμε αναγκαστικά στην φιλοσοφία των ανατολικών, που αναφέρει ότι ο άνθρωπος ενσαρκώνεται για να εκτελέσει μία αποστολή, που είναι σχετική με το ξεχρέωμα των προηγούμενων δράσεων του και της εμπειρίας που έρχεται να πάρει σε αυτήν την ενσάρκωση.

Το ντάρμα λοιπόν είναι η πορεία προς την εξέλιξη της ψυχής και την απόκτηση εμπειριών μέσα στην οριοθετημένη χρονική διάρκεια της ζωής αυτής του σώματος, που φιλοξενεί την ψυχή η οποία είναι αθάνατη και άφθαρτη.

Το ντάρμα θα λέγαμε ότι είναι όλα αυτά που κάνουμε για να ευχαριστήσουμε τον εσωτερικό μας εαυτό και να έχουμε την συνείδησή μας ήσυχη και γαλήνια. Είναι το καθήκον που αναλαμβάνουμε μέσα από τους ρόλους που μοιραζόμαστε με τους άλλους, για να φέρουμε σε πέρας ένα συλλογικό έργο, και όταν λέω συλλογικό ευνοώ τις πράξεις μας, που σχεδόν πάντα αφορούν και τους άλλους που υπάρχουν δίπλα μας, στην διάρκεια της ζωής μας. Οι άλλοι μπορεί να είναι οι γονείς, τα αδέλφια, τα παιδιά μας, οι σύντροφοι, οι συγγενείς, οι συνεργάτες, φίλοι κλπ.

Κάρμα όμως γεννάμε ανά πάσα στιγμή με τις πράξεις μας, που έχουν αλληλεπίδραση επάνω στους άλλους ανθρώπους γύρω μας.

Έτσι διαχωρίζουμε το κάρμα σε καλό και κακό, με την έννοια ότι όταν μια πράξη μας έχει ενα καλό αποτέλεσμα προς όφελος του συνόλου, χαρακτηρίζεται σαν καλό κάρμα και μία πράξη που έχει κίνητρο μια ιδιοτελή πράξη που μπορεί και να βλάψει τους άλλους χαρακτηρίζεται σαν κακό κάρμα.

Δηλαδή με τον νόμο της δράσης και της αντίδρασης μία καλή πράξη θα έχει ένα καλό αποτέλεσμα ενώ μια κακή πράξη θα έχει ένα κακό αποτέλεσμα και συσσωρευτικά θα έχει την δυναμική ενός κάρμα που πρέπει να ξεχρεωθεί. Μπορεί να υπάρχει και το αντίθετο που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα των καλών πράξεων έρχονται σαν δώρα και τότε το ονομάζουμε καλό κάρμα.

Ας έλθουμε πάλι στην σημασία που δίνουμε αστρολογικά στα σημεία των Δεσμών της Σελήνης.

Οι Δεσμοί της Σελήνης έχουν την έννοια των καρμικών δεσμών στις συναναστροφές μας με τους άλλους ανθρώπους, είτε αυτοί είναι οι προσωπικές ή συγγενικές μας σχέσεις, είτε οι σχέσεις που δημιουργούμε μέσα από συμμαχίες, δεσμούς και συναντήσεις που καθορίζουν την πορεία μας.

Σε μία ανάλυση ενός προσωπικού ωροσκοπίου οι Δεσμοί της Σελήνης έχουν την έννοια της πορείας μας στην παρούσα ενσάρκωση. Δηλαδή το από που ερχόμαστε και που πάμε, και τι κουβαλάμε σαν εφόδια στο δισάκι με τα πεπραγμένα μας από το παρελθόν. Ακόμα και τα ταλέντα που μας έρχονται σαν δώρα στην ζωή μας είναι το περιεχόμενο από αυτό το δισάκι που κουβαλάει η κάθε ψυχή.

Ο Νότιος Δεσμός έχει την έννοια των βιωμένων καλών και κακών πράξεων μας από το παρελθόν, το κοντινό ή το μακρινό κυρίως, που φυσικά και έχουν να κάνουν με τις σχέσεις μας με τις άλλες υπάρξεις, αφού οι δράσεις μας πάντα έχουν αντίκτυπο στους άλλους.

Άρα είναι τα εφόδια που έχουμε κατακτήσει σαν ψυχές μέσα από την αθανασία μας, αλλά και τα λάθη που κάναμε και πρέπει να πορευτούμε με αυτά, για να τα συνειδητοποιήσουμε και να τα διορθώσουμε όσο μπορούμε.

Ο Βόρειος Δεσμός μας δείχνει τον δρόμο μέσα στον οποίο πρέπει να κινηθούμε, για την ανύψωση και βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να φθάσουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα, για να έχουμε ένα ντάρμα σύμφωνο με την πορεία της εμπειρίας που έχουμε έλθει να πάρουμε, σε αυτή την ενσάρκωση, ως ψυχές στην εξέλιξη.

Σε ένα επόμενο άρθρο θα αναλύσω από αστρολογική σκοπιά την σημασία των Δεσμών της Σελήνης σε ενα ωροσκόπιο και πως αξιολογούμε ερμηνευτικά την θέση τους στα ζώδια και τους οίκους αλλά και τις σχέσεις τους με τους άλλους πλανήτες και σημεία.

Αλέκα Δουζίνα – Στυλιανού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s