Οι πλανήτες στον ζωδιακό κύκλο (2)

1012970_861184940593038_5624720926618009183_n

Είναι πολύ σημαντικό ο αρχάριος μαθητής να καταλάβει την έννοια των πλανητών, των ζωδίων και των οίκων του ζωδιακού κύκλου. Ο αστρολογικός χάρτης αποτελείται από τους τρεις αυτούς παράγοντες που έχουν διαφορετική λειτουργία ο καθένας, αλλά ερμηνευτικά είναι ένα ενιαίο σύνολο.

– Οι 12 οίκοι που διαμορφώνονται όταν γνωρίζουμε την ώρα γέννησης, ξεκινάνε από τον ωροσκόπο, δηλαδή την ακμή του πρώτου οίκου, που είναι και η αρχή του. Τον ωροσκόπο, που τον καθορίζει η ώρα και ο τόπος γέννησης όταν πρόκειται για ενα οποιοδήποτε χάρτη (ατομικό χάρτη ενός προσώπου ή μιας κατάστασης), τον υπολογίζουμε με μαθηματικούς υπολογισμούς.

– Όταν δεν ξέρουμε την ακριβή ώρα γέννησης ενός ατόμου, αλλά στο περίπου με απόκλιση 1-2 ωρών, μπορούμε να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε τον ωροσκόπο. Δηλαδή να υποθέσουμε την πιο πιθανή ώρα, κάνοντας διόρθωση του ωροσκοπίου, βάση των σημαντικών γεγονότων που έχουν συμβεί μέχρι τότε, στο άτομο του συγκεκριμένου χάρτη.

– Ωστόσο ακόμα και αν έχουμε την ώρα κατά προσέγγιση, είναι δύσκολο να εντοπίσουμε την ακριβή θέση του ωροσκόπου, αφού κάθε 4 λεπτά της ώρας, ο ωροσκόπος αλλάζει μία μοίρα που πολλές φορές είναι καθοριστική για την λεπτομέρεια της ερμηνείας ενός χάρτη. Και πάλι βέβαια, βάσει των γεγονότων μπορεί να εντοπισθεί με μια σχετική ακρίβεια, αλλά θέλει πολύ κόπο και χρόνο. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να εντοπίσουμε λεπτομέρειες που μπορεί να είναι καθοριστικές για την έρευνά μας. Η αστρολογία είναι σαν την μικροχειρουργική, όταν θέλεις να είσαι σίγουρος για αυτά που διαβάζεις σε ένα χάρτη, πρέπει να γνωρίζεις τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

– Όταν δεν ξέρουμε την ακριβή ώρα ωστόσο, μπορούμε να πάρουμε πολλές άλλες πληροφορίες από ένα χάρτη, που είναι εξ ίσου σημαντικές αλλά πιο γενικευμένες.

– Ο διαχωρισμός των οίκων ενός χάρτη γίνεται με διάφορους τρόπους ανάλογα με την ανάγκη της έρευνας, π.χ. το σύστημα Regiomontanus είναι το πιο κατάλληλο για την ωριαία αστρολογία και το σύστημα του Koch για τις χώρες που βρίσκονται κοντά στους πόλους της γης. Εμείς στην Ευρώπη χρησιμοποιούμε ευρέως την μέθοδο του Placidus.

– Ο ζωδιακός που χρησιμοποιούμε στην Δυτική Αστρολογία είναι ο τροπικός ζωδιακός γιατί υπάρχουν και άλλοι ζωδιακοί ανάλογα με το πια θεωρία δουλεύουμε.

– Αυτά ως προς την οικοθεσία ενός χάρτη, η οποία καθορίζει το σκηνικό του έργου της ζωής μας. Ο κάθε οίκος μας δίνει πληροφορίες για τον αντίστοιχο τομέα της ζωής μας. Οι τομείς είναι δώδεκα σε γενικές γραμμές, αλλά υπάρχουν και οι παράγωγοι οίκοι που μας δίνουν πιο ειδικές πληροφορίες για το θέμα που θέλουμε να ανιχνεύσουμε σε ένα χάρτη.

– Ο κάθε οίκος όμως, μέσα στον χάρτη που επεξεργαζόμαστε, κάθεται επάνω σε ένα αρχικό ζωδιακό 360 μοιρών, χωρισμένο σε 12 τμήματα των 30 μοιρών το καθένα, δηλαδή τα 12 γνωστά ζώδια.

– Άρα κάθε οίκος κάθεται σε ένα, δύο ή και τρία μερικές φορές ζώδια. Από κάποιο ζώδιο όμως ξεκινάει ο κάθε οίκος, οπότε λέμε π.χ. ότι ο πρώτος οίκος έχει ακμή στο τάδε ζώδιο. Ο δεύτερος οίκος στο τάδε και ούτω καθεξής. Μερικές φορές δύο συνεχόμενοι οίκοι έχουν την ακμή τους στο ίδιο ζώδιο. Δηλαδή οι οίκοι δεν αποτελούνται από συγκεκριμένο αριθμό μοιρών, όπως τα ζώδια αλλά μπορεί να είναι λιγότερες ή περισσότερες από τις 30 μοίρες. Εδώ πρέπει να προσθέσω ότι υπάρχει και η οικοθεσία των ίσων οίκων, αλλά τώρα που υπάρχουν τα αστρολογικά προγράμματα και έχουμε τα δεδομένα σχετικά εύκολα, η χρησιμοποίηση οι ίσων οίκων έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί, και οι άνισοι έχουν επικρατήσει.

examble

– Για να συνοψίσουμε μέχρι εδώ, ας φαντασθούμε ότι υπάρχουν δύο κύκλοι, ο ένας κύκλος είναι στο κάτω μέρος με τα 12 ζώδια και από πάνω κάθεται ένας δεύτερος, ο οποίος είναι χωρισμένος άνισα σε 12 οίκους, δηλαδή τους 12 τομείς του χάρτη που εξετάζουμε.

Συνήθως στην τοποθέτηση των δύο κύκλων, κανονίζουμε στην δεξιά μεριά του κύκλου της οικοθεσίας να υπάρχει ο ωροσκόπος και εν συνεχεία οι επόμενοι οίκοι, και ο κύκλος με τα ζώδια από κάτω σε όποια θέση βρεθούν.

Έχουμε λοιπόν ένα χάρτη έτοιμο να φιλοξενήσει τους 10 ή 11 πλανήτες, ανάλογα με τι δέχεται ο κάθε αστρολόγος μια και ο 11ος ο Χείρωνας, είναι καινούργιος και υπό έρευνα ακόμα, ή άλλα αστρολογικά δεδομένα, όπως κλήρους, αστεροειδής, υποθετικούς πλανήτες, ή ότι άλλο επιπλέον επιλέξει ο ερευνητής, ανάλογα με την εργασία που θέλει να κάνει.

Κάθε ζώδιο έχει έναν πλανήτη που το κυβερνά.

Κάθε οίκος έχει έναν κυβερνήτη, ανάλογα με το πού βρίσκεται η ακμή του, δηλαδή μέσα σε ποιο ζώδιο, οπότε ο κυβερνήτη του ζωδίου είναι και ο κυβερνήτης του οίκου.

Τώρα ο χάρτης είναι έτοιμος για την ερμηνεία και εδώ είναι το μπέρδεμα του αρχάριου στην αστρολογία. Πώς αξιολογεί τους διάφορους παράγοντες και με ποια σειρά.

– Το σημαντικότερο είναι να ξέρει ο ερμηνευτής, ότι οι πλανήτες είναι κάτι σαν οντότητες με χαρακτήρα και συμπεριφορές όπως και ο άνθρωπος.

– Ο πλανήτης πάντα έχει τον πρώτο ρόλο είτε ως κυβερνήτης του συγκεκριμένου οίκου, είτε ως κάτοικος και φιλοξενούμενος ενός οίκου. Τις περισσότερες φορές είναι φιλοξενούμενος, αφού κάτοικος είναι όταν βρίσκεται στον οίκο που κυβερνά.

Ο οίκος θα καθορίσει τα θέματα για τα οποία θα ενδιαφερθεί ο πλανήτης.

– Το ζώδιο θα δείξει τον τρόπο που θα δράσει ο πλανήτης. Το ζώδιο που έχει ένα κυβερνήτη έχει τις ιδιότητες του, και ο πλανήτης φιλοξενούμενος στον συγκεκριμένο οίκο θα αναγκασθεί να συμπεριφερθεί ανάλογα στον χώρο του συγκεκριμένου οικοδεσπότη-κυβερνήτη, που μπορεί να μην είναι και πολύ φιλικός.

Αυτά θα εξετάσουμε εκτενώς στο επόμενο άρθρο.

Αλέκα Δουζίνα – Στυλιανού

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Οι πλανήτες στον ζωδιακό κύκλο (2)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s