Εμείς και οι πεποιθήσεις μας

11149584_838574189594938_4917276899191268963_n

Πόση σημασία έχουν οι πεποιθήσεις μας, στην συμπεριφορά μας?

Οι πεποιθήσεις μας τι ρόλο παίζουν στην διαμόρφωση των συναισθημάτων μας?

Τελικά πόσο συμμετέχουν οι πεποιθήσεις μας, όταν αυθόρμητα αντιδρούμε σε ένα οποιοδήποτε γεγονός?

Υπάρχει σχέση μεταξύ των κτισμένων πεποιθήσεων μας και των συναισθημάτων που μας κατακλύζουν και δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε?

Ναι υπάρχει μία αλληλουχία που αν την συνειδητοποιήσουμε, μπορούμε πολλά να πετύχουμε σε σχέσει με την διαχείριση κρίσεων που μας προκύπτουν, κατά την διάρκεια της τριβή μας με τους άλλους ανθρώπους ή με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Όταν γίνεται ένα ΓΕΓΟΝΟΣ, το μυαλό μας το ερμηνεύει βάσει των ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ που έχουμε και μπαίνουμε σε μια συναισθηματική κατάσταση, ανάλογη του γεγονότος και των πεποιθήσεων μας. Δηλαδή έχουμε ένα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ βάσει του οποίου αντιδρούμε χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε και τότε για τον άλλον που έχουμε απέναντι μας, αυτή μας η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, είναι ένα γεγονός, που ο άλλος το περνάει μέσα από τις δικές του πεποιθήσεις και νοιώθει ένα δικό του συναίσθημα, που είναι η αιτία της δικής του αντίδρασης, η οποία δημιουργεί μια καινούργια κατάσταση, για ένα νέο γεγονός για εμάς…. και πάει λέγοντας.

Μπορεί να αλλάξει αυτή η σειρά ΓΕΓΟΝΟΣ – ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ – ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ?

Όχι γιατί έτσι λειτουργεί ο ανθρώπινος μηχανισμός, γιατί έτσι έμαθε τον κόσμο από την στιγμή που γεννήθηκε και γιατί έτσι έκτισε τις πρώτες πεποιθήσεις του, που είχαν να κάνουν με την πρώτη έκφραση των συναισθημάτων του, και έβγαλε το πρώτο κλάμα, δηλαδή την πρώτη αντίδραση σε τούτο εδώ τον πλανήτη!

Τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ δεν ελέγχονται ούτε σταματούν να υπάρχουν, οι ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ κτίζονται και υπάρχουν, τα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ είναι σχεδόν αυτόματα με τις πεποιθήσεις, και οι ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ λίγο πολύ προβλέψιμες όταν είναι αυθόρμητες και ανεξέλεγκτες.

Που μπορεί ο άνθρωπος να επέμβει και να αλλάξει την ροή μιας προβλέψιμης εξέλιξης ενός γεγονότος και μιας επαναλαμβανόμενης αντίδρασης?

Μήπως δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει ένας δικός μας άνθρωπος σε ένα συγκεκριμένο γεγονός?

Το ξέρουμε και πολύ καλά μάλιστα, γιατί γνωρίζουμε λίγο πολύ τις πεποιθήσεις του και είναι προβλέψιμα τα συναισθήματά του. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Έτσι γεννιούνται οι φόβοι αντιμετώπισης του άλλου, με την ποθητή επικοινωνία που δεν έχουμε, γιατί κλεινόμαστε στον δικό μας εαυτό, παρέα με τις δικές μας πεποιθήσεις.

Πολλές φορές όμως η δυνατότητα πρόσβασης στον συναισθηματικό κόσμο του άλλου, γίνεται όπλο που μας δίνει την δυνατότητα να κτυπήσουμε τα κουμπάκια, που θα κάνουν τον άλλο να έχει την αντίδραση που θέλουμε. Τότε έχουμε τα γνωστά παιχνίδια δύναμης που παίζουμε όλοι ανεξαιρέτως από την βρεφική μας ηλικία και αργότερα μέσα στις σχέσεις μας.

Οι περισσότεροι μέσα από την ωριμότητα και την κοινωνικοποίηση μας ελέγχουμε τις αντιδράσεις μας, είτε από τον φόβο των συνεπειών της αντίδρασης μας, ή από άλλα κίνητρα ποιο ευγενή και συνετά. Τα αποτελέσματα όμως δεν είναι πάντα προβλέψιμα γιατί οι άλλοι δεν βλέπουν μόνο τις ορατές αντιδράσεις μας, αλλά νοιώθουν και εκείνες τις ανεκδήλωτες, έτσι και πάλι ο κύκλος της δράσης και της αντίδρασης συνεχίζει να λειτουργεί.

Άρα όταν τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να ελεγχθούν, αφού πηγάζουν από τις αντιδράσεις των άλλων, τα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ δεν μας ρωτάνε γιατί λειτουργούν αυτόματα, οι ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ θα υπάρχουν συνειδητές ή ασυνείδητες, το μόνο που μπορούμε να επέμβουμε και να αλλάξουμε είναι οι κτισμένες ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ μας!

Και εδώ είναι το στοίχημα με τον εαυτό μας. Εδώ μέσω της παρατήρησης και μέσα από μία διάθεση αυτογνωσίας μπορούμε όχι να πολεμήσουμε, αλλά να ανταλλάξουμε τις παλιές δικές μας ή περίτεχνα τοποθετημένες από τους άλλους πεποιθήσεις μας, με καινούργιες που θα μας βοηθήσουν να έχουμε δημιουργία θετικών συναισθημάτων, άρα και θετικών αντιδράσεων, έτσι ώστε να σπάσουμε τον κύκλο της δράσης – αντίδρασης, προς όφελος της δικής μας ευτυχίας, αλλά και της ειρηνικής συνύπαρξης με τους άλλους.

Αλέκα Δουζίνα – Στυλιανού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s