Αιγόκερος ο φιλόδοξος

ΑΙΓΟΚΕΡΟΣ (5)Έναν Αιγόκερο θα τον συναντήσεις στα σαλόνια, σε θέσεις εξουσίας, σε πόστα καταξιωμένα, και γενικά εκεί που έφτασε συνήθως μόνος, αφού λίγοι έχουν τα κότσια να κάνουν την προσπάθειά που έχει κάνει αυτός.

Ο Αιγόκερος είναι ζώδιο της γης, παρορμητικό, και θηλυκό με την έννοια της δεκτικότητας. Έχει κυβερνήτη τον Κρόνο, και εκεί έχει την έξαρση του ο Αρης.

Τον συμβολίζουν με το αγριοκάτσικο, που σκαρφαλώνει στις βουνοκορφές μέσα από δύσβατα και επικίνδυνα μονοπάτια, να ξεπερνά όλες τις δυσκολίες, προσέχοντας τα βήματά του ένα – ένα, να ανοίγει δρόμους εκεί που δεν υπάρχουν, κατακτώντας την απόλυτη θέα της κορυφής, μέσα από δύσκολες συνθήκες, που όχι μόνο άντεξε, αλλά έγινε και παράδειγμα επιβιοτικής ικανότητας με τις ιδιαίτερες δεξιότητες του, και πλέον απολαμβάνει στην κορυφή, που είναι η κατάκτηση της δικής του προσπάθειας.

Σαν παιδί ένας Αιγόκερος είναι το καλό παιδί, και εξελίσσεται σε έναν σωστό ενήλικα. Από μικρός δέχεται την ευθύνη με ευχαρίστηση και επιζητεί την καθοδήγηση με ενδιαφέρον, αρκεί να τον εμπνεύσεις με κάποιο συγκεκριμένο στόχο, και να τον πείσεις για τα οφέλη της προσπάθειας του.

Το στοιχείο της γης τον κάνει να είναι προσγειωμένος, μεθοδικός, αποτελεσματικός και ρεαλιστής. Η παρορμητικότητα του, μέσα από το στοιχείο της γης, του δίνει την σταθερή ροή ενέργειας που χρειάζεται, για να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα, μέσα από μια ακούραστη προσπάθεια, που κίνητρο έχει να πετύχει, τον στόχο που έχει βάλει κάθε φορά, σε διάφορους τομείς της ζωής του.

Ένας Αιγόκερος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του, αλλά φροντίζει την κάθε λεπτομέρεια με τελετουργική διάθεση, έτσι ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεων. Θα λέγαμε ότι είναι ο οργανωτής του ζωδιακού αφού σχεδιάζει τα πάντα με σοβαρότητα και δεν διστάζει να πάρει, την οποιαδήποτε πρωτοβουλία χρειαστεί, για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα τον βρούμε σε θέσεις εξουσίας γιατί αντέχει την ευθύνη και ότι συνεπάγεται από αυτήν.

Είναι έτοιμος να θυσιάσει την χαλαρότητα του, προκειμένου να φέρει σε πέρας ότι εκείνος αξιολογεί σημαντικό. Δεν υπολογίζει ούτε τον χρόνο ούτε τον κόπο παρά μόνο το αποτέλεσμα. Και βέβαια έχει τα καλύτερα αποτελέσματα αφού η προσπάθεια του είναι σταθερή και επίμονη μέχρι τελικής πτώσης.

Ο Αιγόκερος γενικά είτε άνδρας, είτε γυναίκα είναι, έχει πάντα ένα σχέδιο, πριν ξεκινήσει να κάνει οτιδήποτε. Ξέρει πως θα αρχίσει και πώς θα τελειώσει, αφού έχει εξετάσει όλες της παραμέτρους και όλα τα πιθανά προβλήματα και έχει πάντα μία εναλλακτική λύση, για ότι προκύψει.

Η κοινωνική προβολή είναι φράση που ανήκει στον Αιγόκερο. Ο ίδιος πιστεύει στην τάξη, τον νόμο, την ιεραρχία και νοιώθει σιγουριά όταν όλα είναι στην θέση τους, και οι ευθύνες μοιρασμένες. Είναι βέβαια αυστηρός με την έννοια της ευθύνης γιατί πιστεύει σε αυτήν, και την τηρεί κατά γράμμα, αλλά έχει και την απαίτηση να την τηρούν και οι άλλοι. Πολλές φορές γίνεται σκληρός και αντιπαθής σε αυτούς που δεν τους αρέσει η τάξη, που τους φορτώνει ευθύνες, και προτιμούν την αταξία, που τους δίνει την δυνατότητα να ξεφεύγουν από αυτές.

Το κίνητρο του Αιγόκερο είναι η κοινωνική προβολή, γιατί έχει την ανάγκη να επιδείξει το έργο του για το οποίο έχει στερηθεί πολλά και κυρίως την ανεμελιά και την χαλαρότητα του. Πιστεύει σε μια δομημένη κοινωνία και επιθυμεί και διεκδικεί να έχει, την καλύτερη θέση μέσα σε αυτήν.

Είναι αυστηρός, σαν τον Κρόνο, γιατί πιστεύει ότι, ο καθένας μπορεί και πρέπει να είναι συνεπής, αξιοπρεπής, σοβαρός, υπεύθυνος, ρεαλιστής, και αυτό τον κάνει να φαίνεται εγωιστής, σκληρός, μονολιθικός, και αυταρχικός στις σχέσεις του με τους άλλους. Όμως αυτή την αυστηράδα τη βγάζει και στον ίδιο του τον εαυτό, με αποτέλεσμα να χάνει την ελαφράδα της ζωής, τις μικροχαρές και την χαλαρότητα. Έτσι γίνεται στυφός, ισχυρογνώμων και δυσπρόσιτος για τον περίγυρό του.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά όμως, επιζητούνται και εκφράζονται σε ρόλους αρχηγικούς και σε θέσεις υπεύθυνες σε επαγγελματικούς χώρους. Έτσι ένας Αιγόκερος, σπάνια δεν θα πετύχει ένα καλό πόστο σε οποιοδήποτε επάγγελμα, αφού διαθέτει τα προσόντα της υπευθυνότητας και τα προσφέρει αυθόρμητα.

Ο Αιγόκερος οικογενειάρχης είναι το υπόδειγμα, αφού όλα είναι όπως πρέπει στην δημόσια εμφάνισή του, και κοινωνικά έχει την τέλεια εικόνα προς τα έξω. Μέσα στην οικογένεια όμως μπορεί να έχει πολλά παράπονα από τους υπόλοιπους, αφού δεν δίνει και τόση προτεραιότητα στα συναισθηματικά προβλήματα, αλλά στα πρακτικά, δηλαδή σε αυτά που καθορίζουν την τάξη και την ομαλή λειτουργία της καθημερινότητας.

Το συναισθηματικό κομμάτι είναι ο δύσκολος τομέας του Αιγόκερο, δεδομένου ότι η Σελήνη εκεί είναι σε αδυναμία, και αυτό γιατί τα ίδια τα συναισθήματα, δεν έχουν σχέση με την τάξη και τα περιοριστικά όρια, που ξέρει πολύ καλά να βάζει ένας Αιγόκερος. Αυτό, δηλαδή να βάζει παντού όρια, το κάνει και στον εαυτό του, όχι μόνο στους γύρο του. Έτσι πολύ συχνά, θα τον βρείτε κλειδαμπαρωμένο και απρόσιτο, κλεισμένο στον εαυτό του, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει την ανάγκη, να βάλει σε τάξη τα δικά του συναισθήματα.

Λένε ότι είναι τσιγκούνης στα συναισθήματα, αλλά αυτό δεν είναι η πραγματικότητα, γιατί απλά ο ίδιος έχει την ανάγκη, να ταξινομήσει τα συναισθήματα του και χάνει την χαρά του αυθόρμητου. Η επιφυλακτικότητα έρχεται σαν αποτέλεσμα όλου αυτού του πάρε δώσε, που τον κάνει να είναι το παρεξηγημένο άτομο. Σεξουαλικά είναι πολύ δυνατός, αλλά σπάνια δένεται συναισθηματικά.

Αργεί ένας Αιγόκερος να βρει το ταίρι του ή δεν το βρίσκει ποτέ, γιατί το θέλει τέλειο και βάζει τόσες προϋποθέσεις, που στο τέλος χάνει την μαγεία του έρωτα. Έτσι προτιμά και επιλέγει σαν πηγή ικανοποίησης την καριέρα, και μέσα από ένα επαγγελματικό χώρο, προσπαθεί να πάρει την χαρά της επιβεβαίωση και της δημιουργικότητας. Στο τέλος πείθει και τον εαυτό του, ότι δεν του χρειάζεται η σχέση, γιατί εξ άλλου δεν έχει χρόνο για αυτήν!

Αλέκα Δουζίνα – Στυλιανού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s